top of page
  • Foto van schrijverKim Kooter

Foods and Drinks in Lapland

Wie bij ons een reis boekt, wordt volledig ontzorgd! Vanaf dat je het vliegtuig of de trein uitstapt, is en wordt alles voor je geregeld en hoef jij dus alleen nog maar enorm te genieten van alles. Alle tours zijn al voor je geboekt, de sauna en de vuurhut staan tot je beschikking, en ook alle maaltijden en hapjes en drankjes worden verzorgd.

Benieuwd naar wat er zoal op tafel komt? Lees dan verder deze blog!Ik heb mijn eigen catering bedrijf, Pippin Foods, en dat zie en proef je in alles wat er uit de keuken komt rollen. Ik maak met heel veel liefde alles gerechten en sta vaak zingend en dansend in de keuken.


Ontbijt in Zweeds Lapland


Als je thuis gewend ben aan een crackertje met kaas, en dat in Lapland ook het liefste eet, dan gaan wij daar natuurlijk voor zorgen, want je kan altijd je voorkeuren aan ons doorgeven, en wij gaan dan kijken of we daar rekening mee kunnen houden. Als je niks doorgeeft aan ons, kun je gewoon genieten van het uitgebreide ontbijt buffet.


`s Morgens vroeg dringt de geur van verse koffie als eerste door het huis. De geur van versgebakken fluffy pancakes volgt dan al vlug erna. Die overigens enorm lekker zijn met lingonsylt. De lingonbes is een zoetige zurige bes die welig tiert in Zweden en in de zomer wordt deze enorm veel geplukt, en wordt er jam van gemaakt, waar het hele jaar door van gesmuld kan worden. Natuurlijk hebben wij deze typisch Zweedse jam ook op het menu staan.


Knäckebröd in veel soorten en maten, verse broodjes, yoghurt en kwark met blauwe bessen en muesli en cruesli, gekookte eitjes, thee en sap, mogen natuurlijk ook niet ontbreken. En wist je dat de Zweden veel smeerkaas uit een tube eten? In de smaken garnaal, blauwe kaas, en tomaat bijvoorbeeld. Die wil je proeven toch?


Lunch in Zweeds Lapland


Aangezien het vrij koud kan worden in het hoge Noorden in de winter, maak ik graag een warme lunch klaar. Ik heb een heerlijk recept van Zweedse bonensoep bijvoorbeeld! Die het allerlekkerste smaakt met een op open vuur gebakken broodje, in de gezellige vuurhut.


Of lekker lauwwarme pastasalade? Niet typisch Zweeds, maar vooral heel erg lekker.

Of tortilla?, of knolselderijsoep met rozemarijn?, of tomatensoep met toast en Caprese?…


Ook gaan we een keer lunchen bij het Icehotel in Jukkasjärvi. In het warme gedeelte hebben ze een restaurant, en een uitgebreid (warm) lunchbuffet, waar je lekker van kan smullen halverwege de sneeuwscootertocht.

Fika in Zweden


Fika is het typische Zweedse koffiemoment. Op elk gewenst moment van de dag, kun je een Fika inlassen. Een moment van rust, er wordt niet over werk gepraat bijvoorbeeld. En het duurt zolang het duurt.

In Nederland is de koffiepauze vaak 15 minuten, en tussendoor check je nog even de mail, gaat de telefoon, en beantwoord je nog een aantal appjes. De Zweden pakken dit echter anders aan. Het is echt een moment van ontspanning en gezelligheid, en gaat vaak (meestal altijd) gepaard met iets lekker zoets. Een kanelbullar bijvoorbeeld, (het beroemde kaneelbroodje) kardemom broodje of andere lekkernij.


En aangezien wij ons heel graag aan lokale gebruiken willen houden, zul je zeker een Fika meemaken.


Diner in Zweeds Lapland


Ik doe mijn best om iedere avond een gevarieerde gezonde en zo mogelijk Zweedse maaltijd op tafel te zetten. Bestaande uit een voorgerechtje, hoofdgerecht met lekkere salade erbij en natuurlijk een lekker dessert. Voorbeelden van voorgaande jaren zijn bijvoorbeeld:


  • Gemarineerde vis op een bedje van rucola

  • Pasta pesto met kip, zongedroogde tomaatjes, mozzarella en salade

  • Apple crumble uit de oven met roomijs


  • Ärtsoppa (Zweedse gele erwtensoep)

  • Bietenstamppot met Zweedse ballen

  • karamel zeezout cheesecake


  • Gravad lax (zalm) met honing dille saus

  • Rendierskav (reepjes) met lingonbessen, gebakken aardappels en hartige taart.

  • Kaasplankje met vijgenbrood en druiven


Dit zijn zomaar wat voorbeelden van wat er al eens voorbij is gekomen. Ik probeer graag iets nieuws, en ben altijd op zoek naar typisch Zweedse lekkernijen.


En wist je dat je altijd kan doorgeven als je ergens niet tegen kan? Paprika of tomaat bijvoorbeeld, of als je liever geen vlees eet. Ik houd daar dan rekening mee met de recepten voor je!


Hapjes en drankjes


Aangezien wij het totale pakket aanbieden, en ons huis best wel afgelegen ligt van de winkels, zijn alle hapjes en alle drankjes inbegrepen. Onbeperkt koffie en thee en limonade, met wat lekkers erbij natuurlijk. Er staat altijd een gevulde fruitmand op tafel. (en een snoeppot). En bij het eten een lekker wijntje of lokaal biertje ontbreekt natuurlijk ook niet.

Ook gezellig borrelen in de avond, in het huis of in de gezellige vuurhut, met een nootje of een chippie hoort erbij, je hebt tenslotte vakantie!


Zijn er nog dingen die je mist, of die je nog wilt weten? Vraag het gerust, we helpen graag!


Groetjes Kim

391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page