top of page
 • Foto van schrijverJan Noordermeer

Vliegen, bus of trein naar Lapland

Bijgewerkt op: 28 feb.

Hoe kom je in Kiruna, Zweden? Vanaf Amsterdam is het met de auto zo'n 2700 km. Nu kan je in de winter met de auto gaan maar moet je wel rekenen op een reistijd van ca. 4 dagen heen, zal je de auto moeten aanpassen aan temperaturen van onder de -30 graden en spijkerbanden zijn eigenlijk wel een must. Oftewel, eigenlijk niet zo handig, wèl heel avontuurlijk. Maar geen zorgen, er zijn prima manieren om in Kiruna te komen zonder veel gedoe.Eigenlijk zijn er vier opties om in Kiruna te komen:


 1. Vliegen

 2. Trein

 3. Bus

 4. Deels met vliegtuig, trein of bus.


Op moment van schrijven is vliegen toch wel de goedkoopste optie. Zelf vinden we het ook erg leuk om een deel te vliegen, Stockholm te bezoeken en vervolgens de nachttrein naar Kiruna te nemen. Sinds een paar jaar kan je ook grotendeels met de bus naar Lapland.


Met het vliegtuig naar Lapland


1 | Bepaal van welk vliegveld je wil vliegen

 • Vanaf Amsterdam of Brussel vlieg je op Stockholm (ARN) en daar naar Kiruna(KRN).

 • Vanaf Düsseldorf gaat een paar keer per week een rechtstreekse vlucht naar Kiruna.

2 | Zoek een geschikte vlucht

 • Alle vluchten naar Kiruna kan je vinden op sites als Skyscanner of Google vluchten.

 • Minimaal 1 uur overstaptijd

 • Totale reistijd is meestal zo rond de 8 uur

 • Extra overstappen in Kopenhagen kan een prima optie zijn

 • Boek alle heenvluchten het liefst met dezelfde maatschappij. Terug hetzelfde. Dit ivm met aansluitingen en bagage.


Wat ook erg leuk kan zijn is om een dagje Stockholm te doen en dan de volgende dag door te vliegen naar Kiruna. Stockholm is een erg leuke stad om één of meerdere dagen te verblijven. Bij vliegtickets is het altijd zo dat hoe eerder je de tickets boekt hoe voordeliger de reis is.


3 | Boek je vlucht

 • Je kan voor vijf dagen prima uit de voeten met alleen handbagage.

 • Of voor samen 1x een koffer inchecken.

 • Neem je belangrijkste spullen altijd mee in je handbagage, mits het van de vliegtuigmaatschappij mag

 • Prijsvechters zoals cheaptickets, kiwi ed. geven een minder goede service dan de vliegtuigmaatschappijen zoals Norwegian, SAS KLM etc. Als je bij prijsvechter boekt gaat alles vervolgens via hun en niet via de vliegtuigmaatschappij.


Met de bus naar Lapland


De Flixbus kan een leuke en duurzame keuze zijn. De bus rijdt tot aan Umea wat zo'n 600 km boven Stockholm ligt. De laatste 600 km kan je vervolgens met de trein doen. Je kan van diverse plaatsen in Nederland met de Flixbus naar Stockholm reizen met slechts één overstap in Hamburg.


Aangekomen in Stockholm kan je rechtstreeks verder met de nachttrein of vliegtuig naar Kiruna. Of je neemt de Flixbus naar Umea en daar verder met de trein naar Kiruna.


De bus van Nederland naar Stockholm doet er zo'n 24 uur over en onderweg zie je volop het landschap. De bus heeft stopcontacten en wifi. Retour naar Stockholm kost zo'n € 140,-

Met de trein naar Lapland


Ook de trein kan een leuke en duurzame optie zijn.

De treinreis van Stockholm naar Kiruna duurt zo’n 15 uur. Je vertrekt meestal om 18:00 ’s avonds en komt vervolgens rond 9:00 aan in Kiruna. Je kan een treinticket boeken via www.vy.se Ticket zo rond de € 85,- pp met bed.


Vanaf Amsterdam naar Hamburg en daar door naar Stockholm en Kiruna. Je bent totaal zo'n 35 uur onderweg. Van Stockholm gaat een nachttrein. Je kan daar alles over lezen in ons blog: https://www.pippinhikes.nl/post/met-de-trein-naar-lapland. Tickets voor de hele reis kan je bestellen via bv treinreiswinkel. Tickets voor de treinreis kan je vaak zo'n 3 maanden van te voren boeken. Onderweg kan je nog een dagje Hamburg of Stockholm doen en zo je reis langer maken.Deels met vliegtuig, trein of bus


Een combinatie tussen bus, vliegen en trein is ook een leuke optie Je zou dan naar Stockholm kunnen vliegen en daarna met de nachttrein door naar Kiruna. Een andere optie kan zijn om met de Flixbus naar Stockholm te reizen en daarvandaan de nachttrein of het vliegtuig te nemen naar Kiruna.

Een paar voorbeelden zijn:

 • Vliegen naar Stockholm en daar met de nachttrein naar Kiruna

 • Met de bus naar Stockholm en het vliegtuig naar Kiruna

 • Met de bus naar Stockholm en met de nachttrein naar KirunaTransfer naar de Zweedse Cabin en terug


De transfer vanaf het vliegveld Kiruna, of het treinstation, naar het huisje wordt door ons geregeld. Belangrijk is wel, dat we moeten weten hoe laat jullie aankomen zodat we je op tijd kunnen ophalen. De rit naar ons huis is ca. 20 minuten.Aankomsttijd


We raden aan om zo tussen 10:00 en 16:00 aan te komen in Kiruna. Ook is het mogelijk om een dagje in Kiruna rond te kijken. Het is niet een hele grote stad maar wel erg leuk om een ochtendje rond te kijken en je te verbazen over rollators met ski's, leuke winkeltjes te bekijken en te genieten van een echte Zweedse Fika. (Een rustmomentje met koffie/thee en een lekkere zoete versnapering). We halen je dan in overleg op vanaf de plek waar je dan bent.

Koffers kan je in kluis doen op het treinstation of op werkdagen bij het toeristenbureau.Reis- en annuleringsverzekering


We raden altijd aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten en de voorwaarden daarvan goed te checken. Het is goed om te kijken wat jouw verzekering daarin dekt.


Oftewel volop mogelijkheden. Als we hier ergens bij kunnen helpen dan horen we het graag.


Ticket hulp


Heb je hulp nodig bij het boeken van de vlucht of treinreis? Laat dan Madelon Lucas je helpen met het plannen en boeken van de tickets.

Op naar Lapland!

Kim en Jan Noordermeer


994 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page